Bij paaldansen denken de meeste mensen niet aan een serieuze sport. Toch worden er tegenwoordig ook Nederlandse kampioenschappen paaldansen gehouden, waarbij een jury de atletische oefeningen beoordeeld die al hangend aan de paal worden utigevoerd. In 2012 is de Internationale Federatie voor Paaldanssport zelfs een lobby begonnen om er een Olympische sport van te maken. In dit artikel lees je 3 dingen die je nog niet wist over paaldansen.
1. Chinees en Canadees
Ga je binnenkort op vakantie naar China? Dan is de kans groot dat je men aan Chinese Pole ziet doen: de sport waarbij atletische bewegingen rondom een paal worden gedaan. Chinese Pole is later uitgegroeid tot een dans die ook veel in circussen en theaters wordt uitgeoefend.
Paaldansen zoals wij dat kennen komt echter uit Canada. In de jaren tachtig werd hier voor het eerst in stripclubs een paal op het podium geplaatst, waar de danseressen in hingen en rondom dansten.
2. Volledige lichaamstraining
Paaldansen is een volledige lichaamstraining: het is weerstandtraining en cardio in één. Alleen het beklimmen van de paal kost al enorm veel kracht. Het zal je dan ook niets verbazen dat vrijwel alle paaldansers vinden dat ze er nooit beter hebben uitgezien of zich beter hebben gevoeld. Desondanks is het voor iedereen mogelijk, ook al ben je niet op je ideale gewicht of denk je dat je te oud bent. Ook als je ongecoördineerd bent of je eigen lichaamsgewicht niet kunt tillen, er is altijd een nieuwe truc of overgang om te leren. Het groeiproces houdt nooit op en de mogelijkheden zijn ontzettend creatief.
Hoewel paaldansen toegankelijk is, is het tegelijkertijd wel een serieuze atletische oefening die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Sommige mensen realiseren zich niet hoe uitdagend het is wanneer ze voor het eerst beginnen. Naast kneuzingen kunnen paaldansers ook schouder- en/of rugpijn oplopen bij het uitvoeren van de verkeerde techniek of overtraining. Daarom adviseren we om het te leren van gecertificeerde instructeurs.
3. Een Olympische sport
De lobby om van paaldansen een Olympische sport te maken heeft gewerkt: paalsport heeft namelijk de zogenaamde observer status gekregen. Hierdoor kan paaldansen tijdens de Olympische spelen van 2024 in Parijs of 2028 in Los Angeles mogelijk al op het programma kan staan. Deze status is een indicatie dat de sportbonden het serieus nemen en echt overwegen om paaldansen op te nemen in het Olympisch programma.